20/7/14

EXPERIÈNCIES MARROQUINES (English version soon)





M'agradaria explicar l'experiència que fa un temps, vam tenir al Marroc, en un viatge que ens va portar a Marràqueix i rodalies. Per no estendre'm  massa, em centraré en la ciutat de Marràqueix, la més visitada de les ciutats marroquines. Aquesta ha estat la nostra primera experiència al Marroc i segur que no serà l'última.





Un típic carrer de la Medina


L'ARRIBADA

Des de Barcelona, les opcions són variades i hi ha vol directe cada dia. En poc més de dues hores s'arriba a destí. Les cues al control de passaports són llargues, així que tingueu una mica de paciència, especialment si s'arriba a la nit i es tenen ganes d'arribar i descansar.
Nosaltres, en arribar la nit, vàrem contractar el servei de trasllat fins Riad. Aquesta opció és recomanable si us voleu estalviar el regateig amb el taxista. Per uns 14 euros us acompanyaran fins a l'entrada del Riad. De tota manera, no hi ha problemes amb els taxis, trobareu a tot arreu  i a totes hores.
En sortir de la terminal i anar cap al centre de la ciutat, ja es percep el canvi respecte als països europeus: gent tirada pel carrer, deixadesa, tres persones en un ciclomotor ... Fins i tot vam poder observar una parella en ciclomotor amb el seu fill en braços.

L'ALLOTJAMENT


Per a una primera experiència a Marràqueix una bona opció es  allotjar-vos en un Riad. En els Riads percebreu l'encant de les cases amb pati típiques del Marroc.
La nostra opció va ser Riad Sidi Mimoume, situat en la part no turística de la medina, a uns deu minuts caminant de la Kutubia i proper a la majoria dels altres llocs turístics de la ciutat. Aparentment, el barri pot semblar insegur, especialment si arribeu de nit, però he de dir que, les seves intricades i estrets carrerons són bastant més segures que alguns barris de, per exemple, Barcelona.


El Riad Sidi Mimoume té una petita piscina d'aigua glaçada, cosa que s'agraeix si es visita la ciutat a l'estiu





LES VISITES

La ciutat té molts llocs que mereixen una visita. El millor de Marràqueix és passejar i perdre pels carrers del centre. Per veure el més destacat quatre o cinc dies seran suficients.

La Kutubia




Sens dubte, es tracta del monument més representatiu de la ciutat, visible des de gairebé qualsevol punt. La seva minaret de 69 metres constitueix l'edifici més alt de Marràqueix. Com totes les mesquites, la seva entrada està reservada als musulmans. Us recomanem que feu una parada, a la terrassa del cafè que hi ha just davant. És un bon lloc per descansar i per un mòdic preu observar l'atrafegat estil de conducció marroquí, amb el monument al fons i il · luminat de nit.


Jemma el Fna



A cinc minuts caminant, trobem aquesta plaça. Encara que des d'un punt de vista arquitectònic no destaca especialment, poques coses es poden afegir a l'encant del centre neuràlgic de la ciutat. Cal visitar-la de nit, que es quan té més activitat. La millor vista s'obté des de la terrassa del Cafè Glacier. Des d'aquest punt la vista us arribarà tota la plaça en la seva extensió. A més, amb un bon zoom podreu fer fotos als malabaristes, els llocs de menjar ... sense haver de deixar propina.

Les tombes Sadites

Aquestes tombes destaquen per albergar el Mausoleu d'Al-Mansur. Van ser redescobertes en la primera meitat del segle XX i sens dubte us agradarà admirar els mosaics. L'entrada queda una mica amagada, així que sempre teniu l'opció que algun nen del barri us guiï fins a ella per uns pocs Dirhams.







El Palau El Badi





Avui dia, aquest palau del segle XVI es troba en un estat de conservació lamentable, encara que amb una mica d'imaginació podreu admirar l'esplendor que va tenir en el passat. Com a curiositat, al centre veureu un llac, que amb la calor que fa a l'estiu sembla impossible que no s'assequi.
Des de la part superior es pot obtenir una bona vista del veïnat, amb els milers d'antenes parabòliques que poblen les teulades de les cases.



El Palau Badia



Edificat perquè  Abu Ahmed en gaudís,  al final del segle XIX, es tracta d'una edificació d'una sola planta que combina els patis i les sales interiors. La visita ens servirà per conèixer l'habitatge d'un dels personatges més repulsius de la història recent del país. Aquest subjecte, destacable per la seva extrema obesitat, tenia per costum vomitar en la meitat de cada àpat, per poder engolir nous menjars.





EL Jardí Majorelle


Un oasi humid dintre la ciutat

Aquest petit jardí, situat extramurs de la ciutat, és un autèntic oasi dins de l'assolellada ciutat. Sembla mentida com en un lloc tan sec pot haver un jardí amb la vegetació tan exuberant. Dins també es pot visitar una exposició berber.









El jardí de Menara





Encara que una mica allunyat del centre, la foto del seu estany amb l'Atles nevat de fons, suposa una de les estampes característiques de la ciutat. En si, no té molt més que oferir, i per a nosaltres va ser la menys interessant de les visites realitzades.












La ciutat nova

Dissenyada pels francesos, les artèries de la ville nouvelle no tenen res a envejar a qualsevol gran urbs europea. És interessant passejar, per exemple, per l'avinguda Hassan II i recórrer les seves botigues, algunes amb preus totalment europeus. Menció especial mereix l'edifici de l'estació de tren. En un país menys desenvolupat que el nostre, és sorprenent trobar una estació de ferrocarril tan bonica, moderna i funcional.



L'estació de tren no té res a envejar a qualsevol estació europea. Des d'aquí surten trens cap a les pricipals destinacions del país