3/10/14

MEKNESS I LES SEVES PORTES (English version soon)

Aquesta ciutat, situada a una hora en bus de Fez, és una de les quatre ciutats imperials del Marroc, honor només reservat a la pròpia Mekness, Fes, Marrakech i Rabat. A diferència de la inabastable zona antiga de la veïna Fes, la medina de Mekness és molt més agraïda amb el turista. Les seves proporcions són més assequibles i tot és menys caòtic. El caos es percep, però a una escala més reduïda. De fet, hom diria que tot és menys que: la medina és més petita que la de Fez o Marrakech, el trànsit és caòtic però menys que altres llocs, fins i tot la plaça Lahdim podria ser una petita Jemma el Fna, encara que arquitectònicament la petita Jemma el Fna de Mekness destaca molt més. Si Jemma el Fna no té cap interès arquitectònic, la plaça Lahdim té l’honor d’extendre’s des de la porta més gran del Marroc (Bab Mansour) fins a una part de les muralles de l’antiga medina. Només la visió de la porta, ja fa que sigui imprescindible la seva visita. Curiosament, aquesta porta sempre romant tancada, i l’accés a la ciutat imperial s’ha de fer des d’una entrada lateral.








Bab Mansour. Sorprèn que la porta més gran del Marroc estigui permanentment tancada. Tot i això , aquest fet tampoc resta  encant al monument.

 


La plaça Lahdim és el centre neuràlgic de la ciutat, punt d’inici obligat de qualsevol recorregut per la medina. Durant el dia,  l’absència d’ombra fa que no sigui un lloc massa falaguer, sobretot a ple estiu. És al capvespre, quan la plaça es transforma i tot comença a cobrar vida. Seran inevitables les comparacions amb Jemma el Fna, els malabaristes, els venedors ambulants, els encantadors de serps... però amb una diferència substancial, aquí tot és més tranquil, i l’activitat s’acaba aviat. Malgrat això, si s’ha visitat abans Marrakech i la seva famosa plaça, no ens podrem treure del damunt una extranya sensació de deja-vu. L’espectacle es pot contemplar des d’alguna de les nombroses terrasses situades a la mateixa plaça o des de les terrasses panoràmiques dels restaurants.



La Plaça Lahdim. Punt de trobada d'autòctons i foranis.
 

Bab Khemis


Just darrera de Bab Mansour, s’erigeix la ciutat imperial, amb el mausoleu de Mulay Idriss com a monument més destacat. Des d’aquí pot començar un original recorregut que seguint les muralles ens portarà als graners reials i al llac Agdal. Aquest recorregut es fa rodejant el palau reial, el que permet veure cada pocs metres els guàrdies custodiant-lo. A més, es poden observar unes quantes portes d’allò més fotogèniques. D e fet, una de les coses que més sorprenent de la ciutat, és gran quantitat de portes que trobem. Durant quilòmetres i quilòmetres d’inacabables muralles, podem contemplar moltes portes, destacant Bab Mansour i Bab Khemis, que dóna entrada al barri jueu, o Bab Berdaine que és la menys fotografiada de les tres, situada a la part no turística de la Medina, però igualment recomanable.





La Madrassa


Com no podia ser de cap altra manera, en una ciutat que presumeix d’imperial, trobem l’escola corànica. Aquesta edificació situada al ben mig dels socs, s’erigeix orgullosa al cor de la medina, com a lloc d’aprenentatge de l’alcorà. Destaca, sobretot per la seva elegant austeritat, i permetre l’accés als pisos superiors, el que perment adonar-nos de l’extrema austeritat i la senzillesa de les cambres que albergaven els estudiants.
Finalment, cal esmentar les excel.lents comunicacions de les quals gaudeix la ciutat. És una ciutat molt ben comunicada amb les gran ciutats marroquines per ferrocarril o autobús. Amés, l’aeroport de Fes es troba ben a menys d’una hora de trajecte, amb la qual cosa no hi ha cap excusa per anar al Marroc i visitar Mekness..